Poglavje 7 · 7.5
Navidezne datoteke: vse vidite, prenesete pa samo tisto, kar odprete
Z navideznimi datotekami na računalniku vidite vse svoje mape in datoteke iz WebOké Nextcloud, vendar skoraj ne zasedajo prostora. Šele ko datoteko odprete, jo aplikacija prenese. Idealno za prenosnik z majhnim diskom ali če je Vaš Nextcloud veliko večji od Vašega računalnika.
Kako prepoznate stanje (Windows)
V Raziskovalcu je pri vsaki datoteki v stolpcu Stanje prikazana ikona:
| Ikona v Raziskovalcu | Pomen | Deluje brez interneta? |
|---|---|---|
| Moder oblaček | Samo na spletu: datoteka je samo v Vašem Nextcloud. | Ne |
| Zelena kljukica v belem krogu | Datoteko ste odprli; zdaj je tudi na Vašem računalniku. | Da |
| Bela kljukica v zelenem krogu | Vedno na tej napravi: vedno ostane na Vašem računalniku. | Da |
| Dve modri puščici | Poteka sinhronizacija. |
Na Mac vidite podobne ikone v Finderju; te so navedene v tabeli članka Namestitev Nextcloud Files na računalniku Mac (File Provider).
Kako datoteko ali mapo obdržite vedno na računalniku
Ali potujete ali pogosto delate brez interneta? Potem mape, ki jih potrebujete, trajno nastavite na računalniku.
- Windows: v Raziskovalcu z desnim klikom kliknite na mapo in izberite Vedno obdrži na tej napravi. Aplikacija prenese vse iz te mape, tudi vsebino, ki bo dodana pozneje.
- Mac: z desnim klikom kliknite na mapo in izberite možnost za trajno prenašanje (Keep Downloaded).
Sprostitev prostora
Ste odprli veliko mapo in se Vaš disk polni? Potem sprostite prostor. Datoteke ostanejo v Vašem Nextcloud; izbriše se samo kopija na Vašem računalniku.
- Windows: z desnim klikom kliknite na datoteko ali mapo in izberite Sprosti prostor. Ikona se znova spremeni v modri oblaček.
- Mac: z desnim klikom izberite možnost za odstranitev prenesene vsebine ali izklopite trajno obdržanje. Pri majhni zalogi prostora Mac tudi sam sprosti prostor.
Pozor: v sistemu Windows aplikacija ne sprosti prostora samodejno. Vsaka datoteka, ki jo enkrat odprete, ostane na Vašem računalniku, dokler sami ne izberete Sprosti prostor. To občasno storite pri velikih mapah, na primer pri fotografijah. V članku Prenosnik z malo prostora na disku: pravilna nastavitev navideznih datotek in sprostitve prostora preberete, kako najbolje nastavite prenosnik z malo prostora.
Pozor: če izbrišete datoteko v mapi, jo izbrišete tudi v Vašem Nextcloud, tudi če je bila navidezna datoteka. Če želite samo sprostiti prostor, izberite Sprosti prostor in ne Izbriši. Ste pomotoma kaj izbrisali? Obnovite jo prek članka Izbrisano datoteko obnovite iz Izbrisanih datotek.
Vklop ali izklop navideznih datotek
Ste pri namestitvi izbrali Synchronize everything ali Choose what to sync, zdaj pa vendarle želite navidezne datoteke? Kliknite na oblaček, odprite nastavitve aplikacije in pri svojem računu kliknite na tri pike ob mapi. Izberite Omogoči podporo za navidezne datoteke. Z možnostjo Onemogoči podporo za navidezne datoteke se vrnete nazaj; aplikacija nato prenese vse, kar ste označili.
Kdaj raje brez navideznih datotek?
- Če pogosto dlje časa delate brez interneta in vnaprej ne veste, katere datoteke boste potrebovali.
- Če program naenkrat preišče vse datoteke (na primer program za varnostno kopiranje ali program za fotografije, ki indeksira celotno mapo). V tem primeru se vseeno prenese vse.
- Na Linuxu, kjer je funkcija še v fazi testiranja.
