Poglavje 7 · 7.6
Selektivna sinhronizacija: samo določene mape
Želite imeti na tem računalniku samo nekaj map, kot prave datoteke? Uporabite selektivno sinhronizacijo. Mape, ki jih odkljukate, ostanejo preprosto v Vašem WebOké Nextcloud, le na ta računalnik se ne prenesejo.
Ob namestitvi
V aplikaciji pri povezovanju izberite Choose what to sync in obkljukajte mape, ki jih želite imeti. Glejte Namestitev Nextcloud Files v sistem Windows.
Poznejša prilagoditev
- Kliknite na oblaček Nextcloud (Windows: spodaj desno v opravilni vrstici; Mac: zgoraj v menijski vrstici).
- Odprite nastavitve aplikacije (preko Vašega imena ali profilne slike na vrhu okna, nato Nastavitve).
- Levo izberite svoj račun. Videli boste mapo, ki se sinhronizira.
- Kliknite na tri pike ob mapi in izberite Kies wat je wilt synchroniseren. Prikazal se Vam bo seznam map Vašega Nextcloud.
- Obkljukajte ali odkljukajte mape. S Alles synchroniseren in Niets synchroniseren naenkrat vklopite ali izklopite vse.
- Kliknite Uporabi.
Pozor: če odkljukate mapo, jo aplikacija odstrani z Vašega računalnika (ne iz Vašega Nextcloud). Ste v tej mapi na računalniku kaj spremenili, kar še ni bilo naloženo? Počakajte, da oblaček postane zelen, preden mapo odkljukate.
Selektivna sinhronizacija ali navidezne datoteke?
| Selektivna sinhronizacija | Navidezne datoteke | |
|---|---|---|
| Kaj vidite na svojem računalniku? | Samo mape, ki ste jih obkljukali | Vse |
| Kaj je dejansko na Vašem disku? | Vse v obkljukanih mapah | Samo tisto, kar odprete ali pripnete |
| Brez interneta | Vse obkljukane mape | Samo tisto, kar je že preneseno |
| Mac | Samo s klasično sinhronizacijsko mapo | Privzeto (File Provider) |
Če uporabljate navidezne datoteke, v nastavitvah pri mapah ne vidite kljukic. To je normalno: za vsako mapo potem izberete Altijd behouden op dit apparaat ali Ruimte vrijmaken (glejte Navidezne datoteke: vse vidite, prenesete pa samo tisto, kar odprete).
Nove velike mape
Če se v Vašem Nextcloud pojavi nova mapa, ki je večja od določene velikosti (na primer, ko sodelavec z Vami deli veliko mapo), Vas lahko aplikacija najprej vpraša, ali jo želite prenesti. To nastavite v nastavitvah aplikacije, pod Advanced (napredno). Vprašanje se nato prikaže v oknu oblačka.
Nasvet: datoteke, ki jih nikoli ne želite sinhronizirati, kot so začasne datoteke programa, dodate na seznam Genegeerde bestanden bewerken v nastavitvah aplikacije. Zvezdica (*) tam predstavlja poljubne znake, na primer *.tmp.
