Poglavje 5 · 5.1
Souporaba z uporabnikom iz Vašega lastnega Nextclouda
Oglejte si v kratkem videoposnetku
Delate z več osebami v istem Nextcloud paketu, na primer s sodelavci (Max) ali družinskimi člani (Family)? V tem primeru datoteko ali mapo daste v souporabo neposredno z njimi. Nato jo bodo videli v svojih lastnih Datotekah in jim za to ne bo treba odpirati nobene povezave.
Kako omogočite souporabo
- Z desnim klikom miške kliknite na datoteko ali mapo, izberite Podrobnosti in odprite zavihek Souporaba. Hitreje: v vrstici kliknite na ikono ljudi s plusom.
- Pod Interna souporaba vnesite del imena osebe (1).
- Kliknite na pravo osebo na seznamu (2).

- Izberite, kaj sme druga oseba: Le ogled, Dovoli urejanje (1) ali Dovoljenja po meri. Pod Napredne nastavitve (2) med drugim nastavite datum poteka veljavnosti in opombo za prejemnika.
- Kliknite Shrani mesto souporabe (3).

Oseba je zdaj navedena na seznamu pod Interna souporaba (1). V Nextcloudu prejme obvestilo, datoteko ali mapo pa najde v razdelku Datoteke in pod V souporabi, glejte V souporabi z vami: pregled, zavrnitev in ponovna souporaba.

Kaj lahko počne druga oseba?
| Pravica | Kaj sme druga oseba |
|---|---|
| Le ogled | Odpiranje, branje in prenos. Brez sprememb. |
| Dovoli urejanje (na seznamu: Lahko ureja) | Tudi spreminjanje, pri mapi pa tudi dodajanje, preimenovanje in brisanje datotek. |
| Dovoljenja po meri | Sami izberete po posameznih delih: branje, ustvarjanje, urejanje, souporaba in brisanje. |
Pravice lahko kadar koli pozneje spremenite: na seznamu pod imenom osebe kliknite na pravice (na primer Lahko ureja) in izberite nekaj drugega.

Prekinitev souporabe
Na seznamu kliknite na tri pike poleg osebe. Prikažejo se Vam podrobnosti mesta souporabe. Z gumbom Izbriši mesto souporabe ga odstranite. Druga oseba takoj izgubi dostop. Vaša lastna datoteka ostane nespremenjena.
Nasvet: ne najdete nekoga? Vnesite celotno uporabniško ime ali celoten e-poštni naslov. Oseba, ki je onemogočena, se ne prikaže. Vidite samo uporabnike svojega lastnega paketa. V Nextcloud Free ne delite z drugimi uporabniki, ampak prek povezave, glejte Ustvarjanje javne povezave: branje, urejanje, geslo, datum preteka in omejitev prejemov.
Želite mapo dati v souporabo s celotno skupino ljudi hkrati? V tem primeru uporabite ekipo, glejte Ustvarjanje skupin in souporaba mape s celotno skupino.
